Zonne-energie is een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Het opwekken van zonne-energie is echter afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die beschikbaar is. Om te zorgen dat je altijd over voldoende energie beschikt, kun je zonne-energie opslaan. 

Waarom zonne-energie opslaan?

Het opslaan van zonne-energie heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je met een thuisbatterij voor zonnepanelen stroom die je opwekt opslaan en later gebruiken. Dat is voordeliger dan salderen. Ten tweede is het opslaan van zonne-energie aan te raden omdat de opbrengst van zonne-energie wisselt door wisselend weer en de seizoenen. Periodes met weinig stroomopbrengst wil je natuurlijk wel overbruggen. Stroom opslaan is daarom altijd onderdeel van een energiesysteem met zonne- en windenergie.

Hoe zonne-energie opslaan?

Er zijn verschillende manieren om zonne-energie op te slaan. Een veelgebruikte methode is het opslaan van zonne-energie in een thuisbatterij. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat de zonne-energie op die je niet meteen verbruikt. Die kun je dan later verbruiken. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan, maar er zijn ook andere vermogens beschikbaar.

Een andere manier om zonne-energie op te slaan is door gebruik te maken van een Energy Storage System (ESS). Dit is een energiesysteem in een woning of pand dat stroom opwekt uit zonnepanelen of windturbines en deze stroom opslaat in een thuisbatterij. Met behulp van deze accu kan de opgeslagen energie op een later tijdstip worden gebruikt om apparaten in huis of in het gebouw op te laden. Het is zelfs mogelijk om overtollige stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

solar panels on brown field under white clouds during daytime

Hoe werkt het opslaan van zonne-energie?

Het opslaan van zonne-energie kan op verschillende manieren, waaronder het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die direct kan worden gebruikt of worden opgeslagen in een thuisbatterij. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een accu die de zonne-energie opslaat die je niet meteen verbruikt, zodat je deze later kunt gebruiken

Zonne-energie opslaan met zonnepanelen

Wanneer je meer elektriciteit genereert dan je verbruikt, biedt een thuisbatterij de mogelijkheid om dit overschot aan energie op te slaan. Deze opgeslagen energie kan vervolgens benut worden op momenten dat er minder elektriciteit wordt opgewekt, bijvoorbeeld op dagen met beperkt zonlicht. Het samenspel van zonnepanelen en een thuisbatterij maakt het haalbaar om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Dit is hoe het gebruik en de opslag van energie vanuit zonnepanelen functioneert.

Zo werkt het gebruiken en opslaan van je zonnepanelen stroom

Als je zonnepanelen hebt, kun je de opgewekte stroom direct gebruiken. Als er meer stroom wordt opgewekt dan dat je verbruikt, kun je deze stroom opslaan in een thuisbatterij. Als de thuisbatterij vol is, wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Ook als je meer stroom verbruikt dan dat je opwekt, wordt de stroom geleverd door het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisaccu slaat overtollige energie op van zonnepanelen of het elektriciteitsnet. Bij overproductie door de panelen wordt de energie in de accu opgeslagen en bij tekorten voorziet de accu het huis van stroom. Dit systeem kan ook goedkope elektriciteit opslaan voor gebruik tijdens piekuren, waardoor aanzienlijke besparingen op de energierekening mogelijk zijn.

Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?

Een thuisbatterij kan variëren in opslagcapaciteit, afhankelijk van het specifieke merk en model. Typisch gezien kunnen thuisbatterijen ergens tussen de 5 kilowattuur (kWh) en 20 kWh aan energie opslaan. Deze capaciteit wordt bepaald door factoren zoals de grootte van de batterij en het vermogen ervan. Voor huishoudens met gemiddeld energieverbruik kan een batterij van bijvoorbeeld 10 kWh al aanzienlijke ondersteuning bieden bij het opvangen van pieken en dalen in de energieproductie en consumptie.

Je stroom thuis opslaan is al mogelijk

Het opslaan van energie thuis is tegenwoordig een haalbare optie dankzij de opkomst van thuisbatterijen. Met deze technologie kunnen huiseigenaren overtollige stroom van zonnepanelen of goedkope elektriciteit van het net opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat je de energie die je overdag opwekt maar niet meteen verbruikt, ’s avonds of op momenten met hogere vraag kunt benutten. Het biedt niet alleen een efficiënte manier om zelfvoorzienend te zijn, maar kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

In de zomer en de winter stroom opslaan

Het opslaan van stroom van zonnepanelen gedurende zowel de zomer als de winter is een slimme strategie om het hele jaar door optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energie. In de zomer produceren zonnepanelen vaak meer energie dan het huis verbruikt. Een thuisaccu biedt hier een oplossing door deze overschot energie op te slaan voor gebruik op momenten met lagere zonnestraling of hogere energievraag, zoals tijdens de wintermaanden. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de opgewekte zonne-energie gedurende alle seizoenen.

De overwegingen van een thuisbatterij

Bij de aankoop van een thuisbatterij zijn er verschillende praktische overwegingen om rekening mee te houden. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

  • Locatie: De locatie van de thuisbatterij is een belangrijke factor. Het is essentieel om een geschikte locatie te kiezen, bijvoorbeeld in de buurt van de omvormer van de zonnepanelen, voor een efficiënte werking van de batterij.
  • Budget: De kosten van een thuisbatterij variëren afhankelijk van factoren zoals kwaliteit, merk, capaciteit en installatie. Het is belangrijk om het budget in overweging te nemen bij de aanschaf van een thuisbatterij.
  • Terugverdientijd: De terugverdientijd van een thuisbatterij kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de installatie en het verbruik. Het is raadzaam om de terugverdientijd te laten berekenen door een specialist om een realistisch beeld te krijgen van de investering.
  • Combinatie met zonnepanelen: Als je van plan bent om zonnepanelen te installeren of al zonnepanelen hebt, kan het gebruik van een thuisbatterij de zelfconsumptie van opgewekte zonne-energie verhogen. Het is daarom belangrijk om de thuisbatterij in overweging te nemen bij de installatie van zonnepanelen.

De kosten van een thuisbatterij

De prijs van een thuisbatterij varieert tussen de €3.000 en €15.000, afhankelijk van factoren zoals kwaliteit, merk en capaciteit. De kosten hangen ook af van de installatie, waarbij de kosten lager kunnen zijn als de thuisbatterij samen met zonnepanelen wordt geplaatst.

Bespaart het opslaan van zonnestroom geld?

Opslag van zonnestroom kan zeker geld besparen. Door zonne-energie op te slaan met behulp van thuisaccu’s kunnen huiseigenaren profiteren van lagere elektriciteitskosten. Het vermindert ook je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en dit kan  resulteren in aanzienlijke besparingen op je energierekening op de lange termijn. 

Soorten thuisbatterijen voor opslag zonne-energie

Bij de keuze voor een thuisbatterij zijn er verschillende soorten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Enkele veelvoorkomende soorten thuisbatterijen zijn:

  1. Lithium-ion batterijen: Ruim 70% van alle thuisbatterijen zijn lithium-ion batterijen, vanwege hun grote opslagcapaciteit in vergelijking met andere thuisbatterij soorten. Deze batterijen zijn efficiënt en bieden een goede opslagcapaciteit, waardoor ze vaak worden aanbevolen voor het opslaan van stroom van zonnepanelen.
  2. Loodzuur batterijen: Deze batterijen zijn een andere optie voor energieopslag thuis. Ze hebben een goede stroomsterkte en zijn geschikt voor diep ontladen. De levensduur van loodzuur batterijen is echter over het algemeen korter dan die van lithium-ion batterijen.
  3. Zoutwaterbatterijen: Zoutwaterbatterijen vormen een relatief nieuwe technologie en zijn een milieuvriendelijk en veilig alternatief voor andere soorten thuisbatterijen. Deze accu’s bestaan uit een kunststof krat, gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Hoewel zoutwaterbatterijen momenteel nog beperkt beschikbaar zijn voor particulieren, tonen de resultaten veelbelovende eigenschappen zoals veiligheid, milieuvriendelijkheid en een langere levensduur.

Zonnestroom opslaan of salderen?

Het opslaan van zonnestroom met een thuisbatterij biedt voordelen ten opzichte van salderen. Door zonnestroom op te slaan, ben je minder afhankelijk van de salderingsregeling en de prijs van stroom. Het kabinet is namelijk van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, waarbij huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder kunnen salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Het afbouwen van de salderingsregeling benadrukt het belang van het opslaan van zonnestroom als een alternatieve en toekomstbestendige oplossing voor het gebruik van zelf opgewekte energie.