Een thuisaccu, ook wel bekend als thuisbatterij, is een apparaat waarmee je opgewekte zonnestroom kunt opslaan en later gebruiken. Deze batterijen zijn interessant voor mensen met zonnepanelen. In Nederland is het echter nog niet vaak economisch aantrekkelijk om een thuisaccu aan te schaffen, voornamelijk vanwege de hoge kosten voor de batterij en de huidige salderingsregeling. Wel wordt een thuisbatterij voor zonnepanelen in de toekomst steeds rendabeler met het afschaffen van de salderingsregeling.

Is een thuisaccu met zonnepanelen interessant?

Een thuisaccu kan je onafhankelijker maken van het energienet en je maandelijkse energierekening verlagen. Bovendien kan je met een thuisbatterij je opgewekte energie van je zonnepanelen opnemen tijdens de piekuren en laadt je accu op tijdens de daluren, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Dit wordt ook wel off the grid genoemd.Bovendien zal in de toekomst het direct zelf gebruiken van opgewekte stroom meer de voorkeur krijgen en financieel aantrekkelijker zijn dan aan het net terugleveren

Is een thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?

Door de hoge aanschafkosten en zolang de salderingsregeling bestaat, is het in Nederland vaak niet direct rendabel om een thuisaccu aan te schaffen. Wel wordt met de afbouw van de salderingsregeling de aanschaf van een thuisaccu in de toekomst zeker interessanter. 

Afbouw salderingsregeling

Het afbouwen van de salderingsregeling in Nederland voor zonnepanelen is een proces dat in stappen plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2025 zal de regering de salderingsregeling geleidelijk afbouwen, wat gevolgen zal hebben voor huishoudens en kleine bedrijven die zelf geproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Het kabinet heeft daarna plannen om de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 verder af te bouwen.

brown and black brick building

Is een thuisbatterij verplicht in combinatie met zonnepanelen?

Een thuisbatterij is niet verplicht in combinatie met zonnepanelen. Het gebruik ervan is afhankelijk van jouw individuele behoeften en omstandigheden. Thuisaccu’s helpen voornamelijk om de onbalans tussen bijvoorbeeld dag en nacht of tussen een zonnige en een bewolkte dag te corrigeren. Voor huishoudens die streven naar meer zelfvoorziening en onafhankelijkheid van het energienet, kan een thuisbatterij echter aantrekkelijk zijn.

Hoeveel stroom kan je vanuit je zonnepanelen opslaan?

De hoeveelheid stroom die je vanuit je zonnepanelen kunt opslaan, hangt af van de capaciteit van de thuisaccu en de efficiëntie van je zonnepanelen. Met een gemiddelde thuisbatterij kun je de stroom gedurende enkele dagen opslaan. Echter, de thuisbatterij is niet geschikt om de donkere wintermaanden mee te overbruggen, omdat in Nederland veel meer energie wordt verbruikt in de winter dan in de zomer

Kan ik onafhankelijk van het stroomnet worden met zonnepanelen en een thuisbatterij?

Door de opslag en het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie met een thuisbatterij en zonnepanelen kan je je energiefactuur verminderen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je met een thuisbatterij nooit 100% onafhankelijk kunt zijn, omdat zonnepanelen in Nederland niet genoeg zonlicht opvangen om volledige onafhankelijkheid te garanderen.

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij heeft doorgaans een prijskaartje van €3.000 tot €15.000, afhankelijk van zowel de capaciteit als het merk. Bovenop deze kosten komen vaak nog installatiekosten, die afhankelijk zijn van onder andere de batterijgrootte en de complexiteit van de installatie.

Een thuisbatterij voor zonnepanelen kopen

Als je overweegt om een thuisbatterij voor zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om te weten dat de terugverdientijd van een thuisbatterij afhankelijk is van de energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling Het is daarom belangrijk om de kosten en baten van een thuisbatterij goed af te wegen voordat je er een aanschaft.