De terugverdientijd is een belangrijk onderwerp als het gaat om thuisbatterijen. De terugverdientijd van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de kosten voor een thuisbatterij, de huidige en toekomstige energieprijzen en het energieverbruik van je huishouden. Over het algemeen ligt de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij momenteel tussen de 10 en 14 jaar, terwijl deze gemiddeld 20 jaar meegaat. Het is belangrijk om te beseffen dat deze tijd afhankelijk is van verschillende factoren en kan variëren afhankelijk van de situatie.

Het investeren in een thuisbatterij kan de afhankelijkheid van je energiemaatschappij verminderen en de levensduur van je zonnepanelen verlengen. Het kan ook helpen om je energierekening te verlagen door het gebruik van het elektriciteitsnet te verminderen. Het is echter belangrijk om de terugverdientijd zorgvuldig te berekenen voordat je een thuisbatterij gaat kopen om er zeker van te zijn dat het een rendabele investering is.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een systeem waarmee je opgewekte zonne-energie kunt opslaan voor later gebruik. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van je energieleverancier en bespaart op je maandelijkse energiekosten. Toch komt de aanschaf van een thuisbatterij met een kostenplaatje. Daarom is het cruciaal om te begrijpen wanneer deze investering zichzelf terugverdient.

Het berekenen van de terugverdientijd vereist het rekening houden met verschillende elementen. Enerzijds zijn er de investeringskosten, afhankelijk van de benodigde capaciteit. Een grotere batterij resulteert in hogere kosten. Anderzijds spelen factoren die bepalen hoeveel je maandelijks kunt besparen een rol, zoals jouw jaarlijkse energieverbruik en jouw energieverbruikspatroon.

De kosten van een thuisbatterij

De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kosten voor een thuisbatterij, de opslagcapaciteit van de accu en je jaarlijkse stroomverbruik. Hoe groter de capaciteit van de thuisbatterij, hoe hoger de prijs. De prijs van een thuisbatterij schommelt tussen de €3.000 à €15.000 (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van de opslagcapaciteit en het type.

green and white illustration

De terugverdientijd van een thuisbatterij berekenen

De formule om de terugverdientijd te berekenen is lastig vast te leggen. Een simpel opgezette manier is: de terugverdientijd in jaren = investeringskosten / besparing per jaar.

Hoeveel kun je maandelijks besparen met een thuisaccu?

De uiteindelijke terugverdientijd van je thuisaccu en hoeveel je maandelijks kunt besparen hangt af van jouw energieverbruik, jouw gebruikspatroon en de prijs die je per kWh betaalt. 

Stel, voor een gezin van vier personen met een warmtepomp en een thuisbatterij van 10 kWh van €8.000, installatiekosten van €1.000 en een hybride omvormer van €1.500, komt de totale investering neer op €10.500.  Als je dagelijks ongeveer 10 kWh verbruikt tegen een gemiddelde prijs van €0,35 per kWh in de avonduren, kun je €3,50 per dag besparen, wat neerkomt op €1.277 per jaar.

Gebaseerd op deze berekening is de terugverdientijd ongeveer 8 jaar.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden

Er zijn verschillende factoren die de terugverdientijd van een thuisbatterij bepalen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste factoren:

  • Jaarlijks energieverbruik: Het is belangrijk om het jaarlijkse energieverbruik te kennen om de terugverdientijd van je thuisbatterij te berekenen. Als de batterij te klein is, loop je het risico dat niet alle opgewekte elektriciteit kan worden opgeslagen, waardoor het overschot teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnetwerk. Dit legt extra druk op de batterij, wat de levensduur ervan kan verkorten.
  • Capaciteit van de thuisbatterij: Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. De ideale capaciteit van je thuisbatterij hangt af onder andere af van de capaciteit van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Stem de capaciteit van je thuisbatterij altijd af op je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen.
  • Kosten thuisbatterij: Hoe duurder je thuisbatterij, hoe langer de terugverdientijd. Hou hiermee dus rekening bij de berekening van de terugverdientijd.
  • Huidige verbruikspatroon: Je huidige verbruikspatroon is bepalend voor de capaciteit van je thuisbatterij en dus ook de prijs en terugverdientijd.
  • Energiecontract: Je energiecontract is deels bepalend voor de terugverdientijd van je thuisbatterij. Hoe duurder je huidige energietarief, hoe interessanter een thuisbatterij wordt.

Gemiddelde terugverdientijd thuisaccu

De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij ligt tussen de 10 en 14 jaar. Deze termijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kostprijs van de thuisbatterij, de opslagcapaciteit van de accu en het jaarlijkse stroomverbruik.

Een thuisbatterij kan helpen om je energiekosten te spreiden over de jaren heen en jouw zelfverbruik te verhogen van 30% naar 60% à 70%. Met een huidige terugverdientijd van 10 à 14 jaar kan de installatie van een thuisbatterij in het slechtste geval een break-even betekenen, maar het kan maandelijks wel voor een flinke besparing zorgen op jee energierekening.

Is een thuisbatterij op dit moment rendabel?

Het aanschaffen van een thuisbatterij kan een flinke investering zijn. Daarom is het belangrijk om te weten of het rendabel is om een thuisbatterij aan te schaffen. In de meeste gevallen is een thuisaccu op dit moment nog niet rendabel. Dit kan wel veranderen door bijvoorbeeld het afbouwen van de salderingsregeling.

Om te weten of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, is het aan te raden om een ervaren installateur een berekening te laten maken.