Een 3 fase thuisbatterij is een geavanceerd apparaat dat overtollige energie opslaat die wordt gegenereerd door zonnepanelen of windturbines. Met een 3 fase thuisbatterij en een bijbehorende 3 fase omvormer, ben je klaar voor een volledig groene energie-installatie en ben je goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. In diverse landen worden 3 fase omvormers zelfs verplicht gesteld. Het voordeel van een 3 fase omvormer is dat deze onafhankelijk van de fases werkt en de elektriciteit gelijkmatig verdeelt over alle fases.

3 fase omvormer

Een 3 fase omvormer is een belangrijk onderdeel van een systeem dat gelijkstroom, opgewekt door zonnepanelen of windturbines, omzet in bruikbare wisselstroom voor je huis. De 10 kW 3 fase omvormer is een hybride apparaat dat direct kan worden gekoppeld aan je zonnepanelen.

brown and white concrete house

Een 1-fase of een 3-fase thuisbatterij?

De meeste Nederlandse huishoudens hebben een 3-fase huisaansluiting met een vermogen van 3 x 25 Ampère (A). Dit betekent dat je tot 5.750 Watt kunt aansluiten op één fase, rekening houdend met de netspanning van 230 Volt. Als je huishouden een 1-fase aansluiting heeft, is een 1-fase thuisbatterij geschikt. Voor huishoudens met een 3-fase aansluiting is een 3-fase thuisbatterij de beste keuze.

De beslissing voor een 3-fase batterij is vooral relevant als je tegelijkertijd veel elektrisch vermogen wilt leveren aan alle apparaten in je huis, met inbegrip van die welke op 3 fasen werken. Een 3-fase thuisbatterijsysteem kan, in geval van een stroomstoring, ook de 3-fase apparaten van (nood)stroom voorzien. In tegenstelling hiermee kan een 1-fase thuisbatterij alleen de 1-fase apparaten van stroom voorzien. Dit is dus goed om te overwegen als je een thuisbatterij wilt kopen en naar soorten thuisbatterijen aan het kijken bent.

De rol van de slimme meter

Het primaire doel van een thuisbatterij is om de elektriciteitsmeter op nul Watt te houden. Dit betekent dat de batterij wordt opgeladen wanneer er overtollige zonne-energie beschikbaar is en dat er energie wordt onttrokken aan de batterij wanneer er een vraag is vanuit het elektriciteitsnet. In Nederland is het mogelijk om deze balancering over de 3 fasen te verdelen, wat betekent dat er geen vereiste is om de meter van elke fase apart op nul Watt te houden. Voor de compensatie van eigen verbruik met betrekking tot de thuisbatterij is het toegestaan om slechts één omvormer te gebruiken in Nederland. Het enige nadeel is dat bij een stroomstoring in deze configuratie slechts één fase van elektriciteit kan worden voorzien.