Een thuisbatterij is een apparaat dat zonne-energie opslaat en later weer afgeeft. Het is bijvoorbeeld een slimme investering voor mensen die zonnepanelen hebben en hun eigen opgewekte energie willen opslaan. De prijs van een thuisbatterij varieert afhankelijk van de capaciteit, het merk, de kwaliteit, de installatiekosten en of je al dan niet zonnepanelen hebt.

Wat kost een thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn een relatief nieuwe technologie en de kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €3.000 en €15.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk van de batterij. De installatiekosten komen daar vaak nog bij en kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de batterij en de complexiteit van de installatie.

Belangrijk: de kosten voor een thuisbatterij kunnen verschillen volgens jouw situatie. Als je besluit om de thuisaccu samen met zonnepanelen te installeren, zullen de installatiekosten bijvoorbeeld lager zijn dan wanneer je ervoor kiest om de batterij apart te laten installeren.

Hoe wordt de prijs van een thuisbatterij bepaald?

De prijs van een thuisbatterij wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de capaciteit, het merk, de kwaliteit, de installatiekosten en of je al dan niet zonnepanelen hebt. Hieronder worden deze factoren verder toegelicht.

Aanschafkosten

De aanschafkosten van een thuisbatterij variëren tussen de €3.000 en €15.000, afhankelijk van de capaciteit, het merk en de kwaliteit.

Installatiekosten

De installatiekosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van de situatie. De kosten kunnen bijvoorbeeld variëren afhankelijk van de grootte van de batterij en de complexiteit van de installatie. Laat je de thuisbatterij samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten lager liggen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen. De installatiekosten kunnen ook verschillen per installateur. 

Kosten voor een omvormer

Als je al zonnepanelen hebt, is het belangrijk om te kijken of de omvormer geschikt is voor de combinatie met een thuisbatterij. Als dit niet het geval is, moet je investeren in een extra omvormer of een hybride omvormer kopen voor zowel je zonnepanelen als je batterij. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Type en kwaliteit

De prijs van een thuisbatterij wordt mede bepaald door het type en de kwaliteit van de batterij. Er zijn verschillende soorten batterijen op de markt, zoals lithium-ion batterijen, zoutwaterbatterijen en loodzuuraccu’s. 

Capaciteit

De capaciteit van een thuisbatterij bepaalt hoeveel energie er kan worden opgeslagen. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs. De prijs van een thuisbatterij per kWh is ongeveer € 750 per 1 kilowattuur (kWh).

Merk

Het merk van een thuisbatterij kan ook invloed hebben op de prijs. Er zijn verschillende merken op de markt, zoals Tesla, LG en Sonnen. De prijzen van deze merken kunnen verschillen.

Wel of geen bestaande zonnepanelen

Als je al zonnepanelen hebt, kan dit invloed hebben op de prijs van een thuisbatterij. Als je nog geen hybride omvormer hebt, kun je de bestaande omvormer van je zonnepanelen eventueel vervangen of een aparte omvormer laten installeren voor de thuisbatterij. 

blue solar panel boards

Hoe kun je de kosten van een thuisbatterij drukken?

Er zijn verschillende manieren om de prijs van een thuisbatterij te drukken. Eén van de manieren is om te kiezen voor een batterij met een kleinere capaciteit. Een kleinere batterij is goedkoper in aanschaf en kan nog steeds voldoende energie opslaan om bijvoorbeeld ’s avonds te gebruiken wanneer de zonnepanelen geen energie meer opwekken. Een andere manier is om te kiezen voor een batterij van een minder bekend merk. Deze batterijen zijn vaak goedkoper dan de bekende merken, maar kunnen nog steeds van goede kwaliteit zijn. Ook kan het interessant zijn om te kijken naar subsidies of andere financiële voordelen die beschikbaar zijn voor de aanschaf van een thuisbatterij. In sommige gevallen kan dit de kosten aanzienlijk verlagen. Als laatste kun je ook op de kosten van een thuisbatterij besparen door deze samen met zonnepanelen te laten plaatsen. Dit scheelt vaak in de installatiekosten.

Prijs per populaire merken en modellen

Er zijn verschillende merken en modellen thuisbatterijen op de markt. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire merken en modellen:

Merknaam

Model

Capaciteit (kWh)

Gewicht (kg)

Garantie

Richtprijs (incl. installatie en BTW)

Tesla

Powerwall

13,5

125

10 jaar

€10.000

LG

RESU 6

6,5

70

10 jaar

€5.000

Huawei

LUNA2000-5-S0

5

Onbekend

10 jaar

€3.250

SolarWatt

MyReserve

4,4

25

10 jaar

€4.000

SonnenBatterie

Eco 8

8

120

10 jaar

€10.000

De beste thuisbatterij is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Zo is het belangrijk om eerst te bekijken hoeveel zonne-energie jouw zonnepanelen produceren en wat je energiebehoeften zijn. Ook je verbruik heeft een grote invloed op het kiezen van de juiste batterij.

De prijs van een thuisbatterij per kWh

De prijs van een thuisbatterij per kWh is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit, het merk, de kwaliteit, de installatiekosten en of je al dan niet zonnepanelen hebt. Over het algemeen geldt dat kleinere thuisbatterijen duurder zijn per kilowattuur dan grotere thuisbatterijen. 

Capaciteit

Gemiddelde prijs

3 kWh

€3.500 – €4.000

5 kWh

€5.000 – €6.000

8 kWh

€5.000 – €8.000

10 kWh

€8.000 – €10.000

14 kWh

€10.000 of meer

20 kWh of meer

€15.000 of meer

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. 

De invloed van het afbouwen van de salderingsregeling

Vanaf 2025 bouwt de Nederlandse overheid de salderingsregeling stapsgewijs af. Dit betekent dat je elk jaar minder teruggeleverde zonne-energie mag salderen. In 2025 wordt de salderingsregeling al afgebouwd voor nieuwe zonnepanelen. Dit houdt in dat je vanaf dat moment minder geld terugkrijgt voor de stroom die je teruglevert aan het net. In 2031 zal de salderingsregeling volledig zijn afgebouwd.

De afbouw van de salderingsregeling verloopt stapsgewijs.

  • 2023: 100% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2024: 100% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2025: 64% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2026: 64% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2027: 55% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2028: 46% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2029: 37% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2030: 28% van de teruggeleverde stroom salderen
  • 2031: 0% van de teruggeleverde stroom salderen

De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn. Het is nog steeds mogelijk om te besparen op je energierekening door zelf opgewekte energie te gebruiken. Een thuisbatterij kan hierbij helpen, omdat je dan meer van je eigen opgewekte energie kunt gebruiken en minder afhankelijk bent van het net.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik, de capaciteit van de batterij en de stijgende energieprijzen. De huidige terugverdientijd van een thuisbatterij wordt geschat tussen de 5 en 15 jaar, afhankelijk van de situatie. De terugverdientijd van een thuisbatterij is sterk afhankelijk van je energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe sneller je de investering terugverdient. 

De afbouw van de salderingsregeling heeft ook gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen en thuisbatterijen. Het wordt namelijk minder interessant om stroom terug te leveren aan het net. Een thuisbatterij kan dan uitkomst bieden, omdat je de opgewekte energie dan zelf kunt opslaan en later kunt gebruiken. Hierdoor hoef je minder stroom van het net af te nemen en bespaar je op je energierekening.

Kostenbesparingen met thuisbatterijen

Hoewel de initiële kosten van een thuisbatterij hoog kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn helpen om geld te besparen op energierekeningen. Thuisbatterijen kunnen helpen bij het besparen van geld op energierekeningen door de energie die overdag wordt geproduceerd op te slaan en ’s avonds te gebruiken wanneer de stroomtarieven hoger zijn. Door een thuisbatterij aan te schaffen als je off grid leeft kan je voor een groot deel in je energiebehoeften voorzien. 

De uiteindelijke kostenbesparingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de batterij, de energiebehoeften van het huishouden en de energieprijzen.

Mogelijke subsidies

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij. In Vlaanderen kun je bijvoorbeeld een premie krijgen van € 250 per kWh opslagcapaciteit, met een maximum van € 3.200. In Nederland zijn er op dit moment geen landelijke subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een thuisbatterij, maar sommige gemeenten bieden wel lokale subsidies aan.

Zijn thuisbatterijen de investering waard?

Een thuisbatterij is een grote investering. Momenteel is een thuisbatterij niet voor iedereen rendabel en wordt de terugverdientijd geschat tussen de 5 en 15 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de capaciteit van de batterij en de stijgende energieprijzen. 

De terugverdientijd van een thuisbatterij is sterk afhankelijk van je energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe sneller je de investering terugverdient. Een thuisbatterij kan je helpen om je energiekosten te spreiden en je zelfverbruik te verhogen. Hierdoor bespaar je op je maandelijkse energiefactuur. Hoewel de thuisbatterij momenteel nog niet voor iedereen rendabel is, kan dit in de toekomst veranderen wanneer de batterijen goedkoper worden en salderen niet meer mogelijk is.