Elektrische vloerverwarming wordt steeds populairder vanwege het comfort en de gelijkmatige warmteverdeling die het biedt. Echter, het is belangrijk om te begrijpen hoeveel stroom deze vorm van verwarming verbruikt en hoe dit zich verhoudt tot andere verwarmingsopties.

Wat is het stroomverbruik van elektrische vloerverwarming?

Het stroomverbruik van elektrische vloerverwarming kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie en hoe intensief de vloerverwarming wordt gebruikt. Over het algemeen verbruikt elektrische vloerverwarming tussen de 100 en 150 kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar.

Stel je voor dat je een ruimte van 20 vierkante meter hebt met elektrische vloerverwarming. Als we uitgaan van een gemiddeld verbruik van 100 kWh per vierkante meter per jaar, zou het totale verbruik voor die ruimte ongeveer 2.000 kWh per jaar zijn.

Invloed van isolatie en gebruik

De isolatie van de ruimte speelt een cruciale rol in het stroomverbruik van elektrische vloerverwarming. Een goed geïsoleerde ruimte houdt de warmte langer vast, waardoor de vloerverwarming minder vaak hoeft in te schakelen om de gewenste temperatuur te behouden. Hierdoor kan het energieverbruik aanzienlijk dalen.

Daarnaast is het gebruik van de vloerverwarming een belangrijke factor. Het is efficiënt om de vloerverwarming alleen aan te zetten wanneer je thuis bent en de warmte nodig hebt. Het vermijden van onnodig gebruik kan een grote invloed hebben op het totale energieverbruik.

Kosten en besparingen

Het gebruik van elektrische vloerverwarming kan duurder zijn dan traditionele verwarmingssystemen, vooral als je geen zonnepanelen hebt om je eigen elektriciteit op te wekken. Echter, met een goed geïnstalleerd zonne-energiesysteem kun je deze kosten aanzienlijk verlagen. Gemiddeld heb je voor een huishouden met elektrische vloerverwarming tussen de 10 en 15 zonnepanelen nodig om de benodigde stroom op te wekken.

Energie-efficiëntie verbeteren

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van elektrische vloerverwarming te verminderen:

    • Isolatie verbeteren: Zorg voor goede isolatie van de ruimte om warmteverlies te minimaliseren.
    • Slim gebruik: Zet de vloerverwarming alleen aan wanneer nodig en schakel deze uit als je niet thuis bent of gaat slapen.
    • Zonnepanelen installeren: Door zonnepanelen te gebruiken, kun je de benodigde elektriciteit zelf opwekken, wat kosten bespaart en duurzamer is.
    • Gebruik een thuisbatterij: Een thuisbatterij kan je helpen om nog meer te besparen door overtollige zonne-energie op te slaan en deze later te gebruiken voor je elektrische vloerverwarming.

Veelgestelde vragen over elektrische vloerverwarming

Lees hier alle veelgestelde vragen over vloerverwarming. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoeveel stroom verbruikt elektrische vloerverwarming in vergelijking met andere elektrische apparaten?

Elektrische vloerverwarming verbruikt relatief veel stroom in vergelijking met andere huishoudelijke apparaten. Een ruimte van 20 vierkante meter met elektrische vloerverwarming kan bijvoorbeeld ongeveer 2.000 kWh per jaar verbruiken, wat aanzienlijk meer is dan het jaarlijkse verbruik van apparaten zoals een koelkast of wasmachine.

Kan ik mijn energierekening verlagen door elektrische vloerverwarming te gebruiken?

Ja, je kunt je energierekening verlagen door efficiënt om te gaan met je vloerverwarming. Het installeren van zonnepanelen om je eigen stroom op te wekken is een uitstekende manier om de kosten te verlagen. Daarnaast kan goede isolatie en het strategisch gebruiken van de vloerverwarming helpen om het energieverbruik te verminderen.

Wat is het verschil in stroomverbruik tussen elektrische vloerverwarming en een elektrische kachel?

Elektrische vloerverwarming verbruikt doorgaans meer stroom dan een elektrische kachel omdat het een groter oppervlak moet verwarmen. Een elektrische kachel verbruikt tussen de 1 en 2 kWh per uur, terwijl vloerverwarming afhankelijk van de grootte van de ruimte en de isolatie continu stroom verbruikt om de ruimte op temperatuur te houden.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn elektrische vloerverwarming van stroom te voorzien?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van het totale stroomverbruik van je vloerverwarming. Voor een ruimte van 20 vierkante meter met een jaarlijks verbruik van 2.000 kWh heb je ongeveer 6 zonnepanelen nodig, uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 352 kWh per paneel per jaar.

Zijn er andere manieren om de efficiëntie van mijn elektrische vloerverwarming te verbeteren?

Ja, naast goede isolatie en slim gebruik kun je overwegen om een programmeerbare thermostaat te installeren. Hiermee kun je de verwarming instellen om alleen in te schakelen wanneer dat nodig is, zoals tijdens de ochtend- en avonduren, en uit te schakelen wanneer je slaapt of niet thuis bent. Dit helpt om onnodig energieverbruik te voorkomen.