Het verbruik van een elektrische kachel is een belangrijk aspect bij het kiezen van een verwarmingsoplossing voor je huis. Elektrische kachels zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en efficiëntie, maar hoeveel stroom gebruiken ze eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat het stroomverbruik van een elektrische kachel inhoudt, hoe je het kunt berekenen en hoe een thuisbatterij kan bijdragen aan een efficiënter energieverbruik.

Wat is het stroomverbruik van een elektrische kachel?

Het stroomverbruik van een elektrische kachel wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Dit is de hoeveelheid energie die een apparaat verbruikt om één uur lang te werken. Elektrische kachels hebben meestal een vermogen tussen de 1 en 3 kilowatt (kW). Dit betekent dat een kachel met een vermogen van 2 kW 2 kWh per uur verbruikt wanneer deze continu aanstaat.

Factoren die het stroomverbruik beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het stroomverbruik van een elektrische kachel kunnen beïnvloeden:

  • Vermogen van de kachel: Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe meer stroom deze verbruikt.
  • Gebruiksduur: Hoe langer je de kachel aan hebt staan, hoe meer stroom deze verbruikt.
  • Isolatie van de ruimte: Een goed geïsoleerde ruimte houdt de warmte beter vast, waardoor de kachel minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken.
  • Thermostaatinstelling: Hoe hoger je de thermostaat instelt, hoe meer stroom de kachel zal verbruiken.
  • Energielabel: Een kachel met een hoog energielabel (bijvoorbeeld A+++) verbruikt minder stroom dan een kachel met een lager energielabel (bijvoorbeeld D) .

Hoe bereken je het stroomverbruik van een elektrische kachel?

Om het stroomverbruik van je elektrische kachel te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

Stroomverbruik (kWh) = Vermogen (kW) × Gebruiksduur (uren)

Stel, je hebt een elektrische kachel met een vermogen van 2 kW en je gebruikt deze 5 uur per dag. Dan is het dagelijkse stroomverbruik:

2kW × 5uren = 10kWh

Op maandbasis zou dit betekenen:

Kosten van het stroomverbruik van een elektrische kachel

De kosten van het stroomverbruik zijn afhankelijk van de prijs per kWh die je betaalt aan je energieleverancier. In Nederland ligt de gemiddelde prijs per kWh rond de €0,23. Met de bovenstaande berekening zou het maandelijkse verbruik van 300 kWh dus kosten:

300 kWh × €0,23 = €69

Hoe een thuisbatterij werkt met een elektrische kachel

Als je een elektrische kachel gebruikt in combinatie met een thuisbatterij, kun je de opgewekte energie efficiënt gebruiken. Overdag, wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, slaat de thuisbatterij de overtollige energie op. ’s Avonds, wanneer je de elektrische kachel nodig hebt, kun je de opgeslagen energie gebruiken in plaats van stroom van het net af te nemen. Dit vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en kan je energierekening aanzienlijk verlagen.

Ga bewust om met je energieverbruik

Het stroomverbruik van een elektrische kachel hangt af van het vermogen van de kachel en hoe lang je deze gebruikt. Door bewust om te gaan met je energieverbruik en te investeren in een thuisbatterij, kun je je energiekosten verlagen en duurzamer leven. Een thuisbatterij maakt het mogelijk om opgewekte zonne-energie efficiënt te gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je energierekening kunt verlagen.

Met deze kennis ben je beter voorbereid om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van elektrische kachels en thuisbatterijen in je huis.