Elektrische dekens zijn een populaire keuze voor mensen die hun bed willen voorverwarmen en energie willen besparen tijdens de koude wintermaanden. Maar hoeveel stroom verbruikt een elektrische deken eigenlijk? In dit artikel kijken we naar het stroomverbruik van elektrische dekens en hoe je dit kunt optimaliseren, zelfs met behulp van een thuisbatterij.

Het stroomverbruik van een elektrische deken

Het stroomverbruik van een elektrische deken varieert afhankelijk van het model, de grootte en de warmte-instellingen. Gemiddeld verbruikt een elektrische deken tussen de 50 en 150 watt per uur. Laten we eens kijken naar enkele factoren die dit verbruik beïnvloeden:

Vermogen

De meeste elektrische dekens hebben een vermogen van ongeveer 50 tot 150 watt. Dit betekent dat een deken met een vermogen van 100 watt, wanneer deze een uur lang op de hoogste stand staat, 0,1 kWh (kilowattuur) aan elektriciteit verbruikt. Als je de deken elke nacht acht uur lang gebruikt, komt dit neer op 0,8 kWh per nacht.

Warmte-instellingen

Elektrische dekens hebben vaak meerdere warmte-instellingen, variërend van laag tot hoog. Het stroomverbruik neemt toe naarmate je de warmte-instelling verhoogt. Het is belangrijk om te begrijpen dat je niet altijd de hoogste stand hoeft te gebruiken. De lagere standen kunnen vaak voldoende warmte bieden met aanzienlijk minder stroomverbruik.

Gebruikstijd

Hoe langer je de elektrische deken gebruikt, hoe meer stroom deze verbruikt. Als je de deken alleen gebruikt om je bed voor te verwarmen en deze uitschakelt zodra je in bed stapt, zal het stroomverbruik veel lager zijn dan wanneer je de deken de hele nacht aan laat staan.

Kosten van het gebruik van een elektrische deken

Laten we de kosten van het gebruik van een elektrische deken berekenen. Stel, je gebruikt een deken met een vermogen van 100 watt, elke nacht acht uur lang gedurende een maand (30 dagen). De berekening zou er als volgt uitzien:

0,1 kWh (per uur) x 8 uur (per nacht) x 30 nachten = 24 kWh per maand

Als de elektriciteitsprijs 0,40 euro per kWh is, bedragen de maandelijkse kosten:

24 kWh x 0,40 euro = 9,60 euro per maand

Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het werkelijke vermogen van je deken, de gebruiksduur en de tarieven van je energieleverancier. Heb je bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract, met een tarief van € 0,29 per kWh, dan zijn de kosten ongeveer 6,96 euro.

Energie-efficiëntie en milieubewustzijn

Elektrische dekens kunnen een energie-efficiënte manier zijn om warm te blijven zonder je hele huis te hoeven verwarmen. Door je thermostaat ’s nachts lager te zetten en een elektrische deken te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen op je verwarmingskosten. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, omdat het helpt je totale energieverbruik te verminderen.

Gebruik van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan een geweldige aanvulling zijn op je huishoudelijke energiemanagement, vooral als je een elektrische deken gebruikt. Hier zijn enkele voordelen van het combineren van een elektrische deken met een thuisbatterij:

Opslag van overtollige energie

Als je zonnepanelen hebt, kan een thuisbatterij overtollige zonne-energie opslaan die overdag wordt opgewekt. Deze energie kan ’s nachts worden gebruikt om je elektrische deken van stroom te voorzien, wat je energiekosten verder kan verlagen.

Betere energiebalans

Een thuisbatterij kan helpen de energievraag in je huis beter te balanceren. Door ’s nachts opgeslagen energie te gebruiken, verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Dit kan vooral nuttig zijn als je een dynamisch tariefsysteem hebt waarbij de stroomprijs ’s nachts lager is.

Noodstroomvoorziening

In geval van een stroomuitval kan een thuisbatterij als back-up fungeren, waardoor je essentiële apparaten zoals je elektrische deken kunt blijven gebruiken. Dit kan vooral belangrijk zijn tijdens koude nachten wanneer je afhankelijk bent van je deken voor warmte.

Tips voor het optimaliseren van het gebruik van je elektrische deken

Er zijn verschillende manieren waarop je het gebruik van je elektrische deken kunt optimaliseren om het stroomverbruik en de kosten te minimaliseren:

Gebruik een timer

Veel elektrische dekens zijn uitgerust met een timerfunctie waarmee je kunt instellen hoe lang de deken aan blijft. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik en zorgt ervoor dat de deken automatisch uitschakelt nadat je in slaap bent gevallen.

Zet de deken uit voordat je in slaap valt

Gebruik de elektrische deken om je bed voor te verwarmen en schakel deze uit zodra je in bed stapt. De warmte die is opgebouwd, kan vaak voldoende zijn om je de rest van de nacht warm te houden.

Kies voor een energiezuinig model

Er zijn elektrische dekens op de markt die speciaal zijn ontworpen voor energie-efficiëntie. Deze modellen hebben vaak betere isolatie en warmtebehoud, waardoor ze minder stroom verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren.

Maak gebruik van een thuisbatterij

Zoals eerder besproken, kan het gebruik van een thuisbatterij helpen om je energiekosten te verlagen door overtollige energie op te slaan en deze ’s nachts te gebruiken. Dit kan vooral nuttig zijn als je zonnepanelen hebt en je je elektrische deken regelmatig gebruikt. Ook kan je bijvoorbeeld hier je elektrische kachel van stroom mee voorzien.

Handig en efficiënt om warm te blijven

Elektrische dekens zijn een handige en energie-efficiënte manier om warm te blijven tijdens koude nachten. Door inzicht te krijgen in het stroomverbruik van je elektrische deken en slimme keuzes te maken, zoals het gebruik van een timer en een thuisbatterij, kun je de kosten en het energieverbruik verder optimaliseren. Dit draagt niet alleen bij aan je comfort, maar ook aan een duurzamer energiegebruik.