Een thuisbatterij van 15 kWh is een apparaat dat energie kan opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Het kan ook worden gebruikt om energie op te slaan tijdens daluren, wanneer de energieprijzen laag zijn, en deze energie te gebruiken tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen hoog zijn. Is een thuisbatterij van 15 kWh geschikt voor jouw persoonlijke situatie? En welke factoren moet je overwegen bij het kiezen van een thuisbatterij, wat zijn de kosten en welke merken bieden een thuisbatterij van 15 kWh aan? Dat lees je op Thuisbatterijenhulp.nl.

Heb ik een thuisaccu van 15 kWh nodig?

Of je een thuisbatterij van 15 kWh nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je veel energie verbruikt en een groot huishouden hebt, kan een thuisbatterij van 15 kWh geschikt zijn voor jou. Als je echter weinig energie verbruikt en een klein huishouden hebt, kan een kleinere thuisbatterij voldoende zijn.

Welke thuisaccu heb ik voor mijn persoonlijke situatie nodig?

Het kiezen van de juiste thuisaccu voor jouw persoonlijke situatie hangt af van verschillende factoren, zoals:

Huidig en toekomstig stroomverbruik

Het is belangrijk om te kijken naar je eigen stroomverbruik om te bepalen welke capaciteit het beste bij jouw situatie past. Als je meer stroom verbruikt, kan je overwegen om een thuisaccu met een grotere capaciteit aan te schaffen. Ook is het goed om naar je toekomstige stroomverbruik te kijken. Ben je bijvoorbeeld van plan een warmtepomp of een elektrische auto aan te schaffen? Dan zal je toekomstig energieverbruik ook stijgen.

Aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je hebt en de hoeveelheid stroom die je opwekt, zijn ook belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een thuisaccu. Als je meer zonnepanelen hebt, kan je overwegen om een thuisaccu met een grotere capaciteit aan te schaffen.

Terugverdientijd

Voor de aanschaf van een thuisaccu is het verstandig om naar de potentiële terugverdientijd van een thuisaccu te kijken. De aankoopprijs van een thuisaccu is nog hoog, waardoor de investering in vele gevallen niet op een redelijke termijn terugverdiend wordt via de besparing op de energiefactuur.

technician, solar panel, renewable

Met welke factoren moet je rekening houden?

Bij het kiezen van een thuisbatterij van 15 kWh moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste factoren opgesomd:
 

 • Opslagcapaciteit: De geschikte opslagcapaciteit voor een thuisbatterij bedraagt 1 à 1,5 kWh per kWp aan vermogen van je zonnepanelen. Dat betekent dat een batterij van 15 kWh geschikt is wanneer je veel zonnepanelen hebt of een kleine handelszaak uitbaat.
 • Prijs: Een thuisbatterij van 15 kWh is een relatief grote batterij, waar natuurlijk ook een duurder prijskaartje aan vastkleeft. Per kWh opslagcapaciteit van een thuisaccu voor zonnepanelen betaal je doorgaans €600 à €800. Voor een thuisbatterij van 15 kWh zal dat dus uitkomen op een gemiddelde prijs van €9.000 à €12.000 (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer).
 • Merk: Bepaalde merken hebben allemaal hun specifieke kenmerken, waaronder ook de capaciteit. Zo is de Tesla thuisbatterij capaciteit zo’n 13,5 kWh. De laagste capaciteit van de LG Chem thuisbatterij is dan weer 3,3 kWh, terwijl een Huawei batterij verkrijgbaar is in 5, 10 en 15 kWh.
 • Vermogen: Thuisbatterijen zijn beschikbaar met verschillende vermogens. De meeste schommelen tussen de 3 à 15 kWh, maar er zijn ook installaties verkrijgbaar met uitzonderlijk hoge vermogens. Een thuisbatterij van 15 kWh is geschikt voor grotere installaties.

Wat kost een thuisbatterij van 15 kWh?

De kosten van een thuisbatterij van 15 kWh variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de batterij. Over het algemeen kost een thuisbatterij van 15 kWh tussen de €5.000 en €15.000. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van een thuisbatterij van 15 kWh op de lange termijn kunnen worden terugverdiend door de besparingen op de energierekening.

De voordelen van een thuisbatterij van 15 kWh

Een thuisbatterij van 15 kWh heeft verschillende voordelen, zoals:

 • Het opslaan van energie die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen
 • Het verminderen van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet
 • Het verminderen van je energierekening
 • Het verminderen van de CO2-uitstoot

Merken die een thuisbatterij van 15 kWh aanbieden

Er zijn verschillende merken die een thuisbatterij van 15 kWh aanbieden, zoals:

 • Tesla Powerwall
 • LG Chem RESU
 • SonnenBatterie
 • BYD B-Box
 • VARTA element

Hoe kan je de juiste accu-capaciteit voor jouw situatie berekenen?

Om de juiste accu-capaciteit voor jouw situatie te berekenen, is het belangrijk om te kijken naar je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je opwekt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de piekmomenten in je energieverbruik en hoe lang je zonder stroom kunt zitten in geval van stroomuitval.