Een thuisaccu van 100 kWh is doorgaans niet nodig voor particuliere huishoudens, kleine bedrijven en horecazaken. Enkel grote industriële bedrijven hebben baat bij een thuisaccu van deze omvang. Gemiddeld volstaat een capaciteit van 1 kWh aan batterijcapaciteit per kWp (kilowattpiek) aan zonnepanelenvermogen. Om een thuisaccu van 100 kWh volledig te benutten, zou je dus een zonnepanelen-installatie van 100.000 Wattpiek nodig hebben. Als particulier heb je meestal dus geen behoefte aan een thuisaccu van 100 kWh. De meeste huishoudens hebben een veel kleinere batterijcapaciteit nodig, afhankelijk van hun actuele en beoogde stroomverbruik en het totale vermogen van hun zonnepanelen-installatie.

Heb ik een thuisbatterij van 100 kWh nodig?

Een thuisaccu van 100 kWh is niet nodig voor de meeste particulieren en kleine bedrijven. De meeste huishoudens verbruiken gemiddeld 10 kWh aan stroom per dag. Voor deze situatie is een thuisaccu met een vermogen van 4 à 6 kWh ideaalOok heeft een thuisbatterij met een capaciteit van 100 kWh doorgaans een prijskaartje van €75.000 tot €100.000, wat neerkomt op zo’n €750 tot €1.000 per kWh. Dit bedrag is voor velen niet direct beschikbaar. Bovendien is zo’n batterij van 100 kWh behoorlijk omvangrijk en zwaar, waardoor niet elke locatie geschikt is voor de installatie.

Welke thuisbatterij heb ik voor mijn persoonlijke situatie nodig?

Om te bepalen welke thuisaccu geschikt is voor jouw persoonlijke situatie, moet je rekening houden met verschillende factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren.

Huidig en toekomstig stroomverbruik

Het is belangrijk om te weten hoeveel stroom je op dit moment verbruikt en hoeveel stroom je in de toekomst verwacht te verbruiken. Dit kan afhangen van verschillende factoren, zoals het aantal personen in het huishouden, het aantal elektrische apparaten en de mate van isolatie van de woning.

Vermogen van je zonnepanelen-installatie

Als je zonnepanelen hebt, is het vermogen van je zonnepanelen-installatie ook van belang. Dit bepaalt namelijk hoeveel stroom je opwekt en hoeveel stroom je kunt opslaan in de thuisaccu.

blue and white solar panel on green metal bar during daytime

Met welke factoren moet je rekening houden?

Bij het kiezen van een thuisbatterij moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de opslagcapaciteit, de prijs en het merk van de thuisaccu. 

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Een thuisaccu van 100 kWh is daarom erg duur en eigenlijk alleen nodig voor grootschalige industriële toepassingen. Voor particulieren en kleine bedrijven is een thuisaccu met een vermogen van 4 à 6 kWh ideaal.

Prijs

De prijs van een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het aantal laadcycli en de opslagcapaciteit. Een thuisaccu van 100 kWh kost al snel tussen de €75.000 en €100.000. Een thuisaccu met een vermogen van 4 à 6 kWh kost gemiddeld tussen de €4.000 en €8.000.

Merk

Er zijn verschillende merken die thuisbatterijen aanbieden, zoals Tesla, LG en Sonnen. Het is belangrijk om te kiezen voor een merk van goede kwaliteit, zodat je zeker bent van een langere levensduur van je batterij.

Wat kost een thuisaccu van 100 kWh?

De prijs van een thuisbatterij met een capaciteit van 100 kWh wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het merk, het aantal laadcycli en de totale opslagcapaciteit. Over het algemeen variëren de kosten tussen de €750 en €1.000 per kWh aan capaciteit. Voor een thuisaccu van 100 kWh kunnen de kosten dus liggen tussen €75.000 en €100.000, exclusief btw en installatiekosten.

De voordelen van een 100 kWh thuisbatterij

Een thuisaccu van 100 kWh is eigenlijk alleen nodig voor grootschalige industriële toepassingen, waar de vraag naar energie aanzienlijk hoger ligt. Voor particuliere huishoudens en kleine bedrijven zijn er veel kleinere batterijcapaciteiten beschikbaar die beter passen bij hun behoeften. Een thuisbatterij kan echter wel voordelen bieden, zoals:

 • Minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Met een thuisbatterij kan je de stroom enkele uren tot dagen opslaan, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
 • Besparing op elektriciteits- en netkosten: Met zonnepanelen en een thuisbatterij kan je je jaarlijks zelfverbruik van gemiddeld 28% tot ongeveer 68% verhogen.
 • Milieuvriendelijk: Een thuisbatterij kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.

Merken die een thuisaccu van 100 kWh aanbieden

Er zijn verschillende merken die thuisbatterijen aanbieden, waaronder Tesla, LG Chem, Sonnen en BYD. Niet alle merken bieden echter een thuisbatterij van 100 kWh aan. Het is belangrijk om de verschillende merken en modellen te vergelijken om de beste optie te vinden die past bij jouw specifieke situatie.

Hoe kan je de juiste accu-capaciteit berekenen?

Om de ideale capaciteit van je thuisbatterij te berekenen, is de vuistregel om 1 à 1,5 kWh te vermenigvuldigen per kWp van je zonnepanelen. Zo ben je zeker dat de kosten en de voordelen evenredig zijn. Een batterij met een groter vermogen, kost namelijk ook meer. Wanneer je een zonnepaneel installatie hebt die gemiddeld 4 kWp heeft, dan zit je goed met een batterijcapaciteit van 4 à 6 kWh.

Hieronder vind je een overzicht van de benodigde capaciteit van de thuisaccu, afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen-installatie:

 • 3 kWp: 3 à 5 kWh
 • 4 kWp: 4 à 6 kWh
 • 5 kWp: 5 à 8 kWh
 • 6 kWp: 6 à 9 kWh
 • 7 kWp: 7 à 11 kWh
 • 8 kWp: 8 à 12 kWh
 • 9 kWp: 9 à 14 kWh
 • 10 kWp: 10 à 15 kWh

Let op: dit zijn richtlijnen en het is altijd verstandig om advies te vragen aan een installateur.