Een thuisbatterij wordt gebruikt om onder andere de energie van zonnepanelen op te slaan, zodat deze op een later tijdstip kan worden gebruikt. De afmetingen van een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen en de opslagcapaciteit. In dit artikel van Thuisbatterijenhulp.nl zullen we ingaan op de afmetingen van een thuisbatterij, de factoren die hierop van invloed zijn, en waar je een thuisbatterij het beste kunt plaatsen.

Hoe groot is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is qua formaat te vergelijken met een gasketel of wasmachine. De afmetingen van een thuisbatterij variëren afhankelijk van het vermogen en de opslagcapaciteit ervan. Over het algemeen geldt dat een thuisbatterij ongeveer 1 m² ruimte nodig heeft, met een omvang van bijvoorbeeld 40 x 60 x 30 cm (B x H x D) voor een courante huishoudelijke installatie.

Welke specificaties heeft een gemiddelde thuisbatterij?

Voor een thuisbatterij met een vermogen van 8 à 10 kWh, kan het gewicht meer dan 100 kg bedragen en is ongeveer 1 m² ruimte nodig. Er zijn echter ook kleinere thuisbatterijen met een capaciteit van zo’n 3 kWh, die ongeveer 25 kg wegen en een omvang hebben van 40 bij 40 cm.

Free stock photo of access, bathroom, bathtub

Waar hangt de afmeting van een thuisbatterij vanaf?

De afmetingen van een thuisbatterij zijn afhankelijk van het vermogen, de opslagcapaciteit en het merk. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook thuisbatterijen die een stuk flexibeler zijn wat betreft afmetingen, zoals thuisaccu’s van Renault die zo klein zijn dat ze makkelijk in de keuken verwerkt kunnen worden.

Capaciteit en merk

De fysieke grootte van de thuisbatterij hangt samen met de opslagcapaciteit in kWh. Over het algemeen geldt dat een batterij met een grotere opslagcapaciteit ook duurder is. Verschillende merken bieden thuisbatterijen aan met verschillende afmetingen en opslagcapaciteiten.

Op welke plek kun je een thuisbatterij het beste plaatsen?

Het is belangrijk om de thuisbatterij op een veilige plek te plaatsen, waarbij rekening moet worden gehouden met mogelijke risico’s zoals brand of kortsluiting. Een thuisbatterij moet bij voorkeur op de grond worden geplaatst of aan een stevige wand worden bevestigd. Het is ook belangrijk om voldoende ruimte vrij te houden voor de plaatsing, waarbij uitgegaan wordt van de gemiddelde afmetingen van thuisbatterijen van ongeveer 1 m².

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de omvormer en de zonnepanelen. De thuisbatterij moet in de buurt van de omvormer worden geplaatst, zodat de energie van de zonnepanelen direct naar de batterij kan worden geleid. Het is ook belangrijk om de thuisbatterij op een plek te plaatsen waar deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of vocht.